Herman Brood

Vandaag (11.07.2011) is het 10 jaar geleden dat schilder/muzikant Herman Brood zelfmoord pleegde door van het dak van een hotel in Amsterdam te springen, hij was 54 jaar oud (1946 – 2001). In 1978 zong hij in het nummer Rock & Roll Junkie (Album Shpritsz) over suïcide met de tekst ‘but when I do my suicide for you, I hope you miss me too’. Hij was ‘One of a kind’, er is geen tweede.

Het succes van het album Shpritsz (1978) is mede te danken aan de uitstekende band, de Wild Romance, die bestond uit de strakke ritmetandem ‘Ani’ Meerman (Cees Meerman, 1950 – 2014) op drums en Freddie Cavalli (Fred van Kampen, 1955 – 2008) op basgitaar. Gitarist was Danny Lademacher (1950), die tevens enkele nummers meeschreef. Op het goed geproduceerde album (is in Nederland niet altijd het geval) staan geen mindere nummers en ze volgen elkaar snel op zonder veel stille tussenruimte. Ook op het (semi) live album Cha Cha (1978) klinkt de band hecht en strak (nummer Blue). De eerste (solo) LP van Herman Brood Street (1977, met een andere bezetting) kent sterke nummers, waaronder het nummer Feels like Love met enkel een piano als begeleiding en het uptempo nummer One more Dose met geweldige solo’s van saxofoon en gitaar (van beide is niet duidelijk wie er spelen, Bertus Borgers en Jan Akkerman?).

Een korte anekdote.

Het is eind jaren 1970, Herman Brood treedt op in de Stokvishal in Arnhem. De zaal is vol en voor het begin van het optreden staat het publiek verwachtingsvol op de band te wachten. Alleen de rode lampjes van de versterkers zijn op het hoge podium te zien. De band komt op, Herman en zijn band zijn in de beste dagen van hun bestaan. Herman ziet er zoals altijd fraai gekleed uit, drummer ‘Ani’ Meerman stuwt het tempo, gitarist Danny Lademacher laat zijn puntige solo’s horen. Maar dan Freddie, hij heeft een witte broek met wijde pijpen aan, een dichtgeritst zwart motorjack en speelt op een hagelwitte Fender Precision basgitaar dat de vonken ervan afvliegen. Genoeg voor een indruk die ik altijd onthouden heb…..

Een live optreden uit zijn beste tijd bij RockPalast (Duits (WDR) muziekprogramma met live concerten): Herman Brood live concert  (op YouTube, 1 uur).

Onder: 8 foto’s. Herman Brood geeft een demonstratie action painting in Nijmegen (eind jaren 1990), waarbij hij met publiek erbij een schilderij maakt.

(C) Copyright Ronald Puma (zie Copyright info)

Herman Brood (C) Ronald Puma 01

Foto boven: Foto 01.

Herman Brood (C) Ronald Puma 02

Foto boven: Foto 02.

Herman Brood (C) Ronald Puma 03

Foto boven: Foto 03.

Herman Brood (C) Ronald Puma 04

Foto boven: Foto 04.

De tekst van het nummer Feels like Love van de LP Street (1977):

Every day you see if you’re a star like me
An endless line of people
Some love, some hate you
Some only try to make a fool out of you

But every once in a while
Someone’s passin’ by you just can’t get of your mind
Someone passin’ by
Gives you that precious little grain
That makes you feel real
and keeps you out of the rain
it feels like love

Herman Brood (C) Ronald Puma 03

Foto boven: Foto 05.

Herman Brood (C) Ronald Puma 04

Foto boven: Foto 06.

Herman Brood (C) Ronald Puma 02

Foto boven: Foto 07.

Herman Brood (C) Ronald Puma 01

Foto boven: Foto 08.

(Alle foto zijn te koop op briefkaartformaat en A4 formaat. Stuur een mail voor de prijzen).

(C) Ronald Puma (Zie Copyright info)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s