Václav Havel

18.12.2011 Vandaag overleed Václav Havel (1936 – 2011), een schrijver die president van een land, Tsjechië, werd. Er zijn maar weinig politici die zich intellectueel mogen noemen, Václav Havel was er een.

Václav Havel in 1979: “Onze aandacht richt zich daarom onvermijdelijk op de meest wezenlijke kwestie: de crisis van onze eigentijdse technologische maatschappij als geheel, de crisis die Heidegger beschreven heeft als de onmacht van de mensheid wanneer zij geconfronteerd wordt met de planetaire macht van de technologie. De technologie – het kind van de moderne wetenschap, die op haar beurt weer een kind van de moderne metafysica is – heeft zich losgemaakt van de menselijke controle, heeft opgehouden ons te dienen, heeft ons tot slaaf gemaakt en ons gedwongen mee te werken aan de voorbereiding van onze eigen ondergang. En de mensheid kan geen uitweg vinden: wij hebben geen ideeën en geen geloof, laat staan een politiek concept dat ons helpt de dingen weer onder menselijke controle te brengen. Wij kijken hulpeloos toe hoe die kil functionerende, door ons geconstrueerde machine ons onontkoombaar verzwelgt (…)”.

Citaat uit: Essay over Charta ’77, Václav Havel, Poging om in de waarheid te leven, Uitgeverij Van Gennep Amsterdam (2e druk 1989).

Foto’s onder: Praag 1990. (C) Copyright Ronald Puma

Juni 1990, verkiezingsposter met Václav Havel op een muur in Praag, Tsjechië, toen nog Tsjecho-Slowakije.

Mensen verlaten een stembureau in Praag juni 1990 bij de eerste vrije verkiezingen na de val van het communisme.

Een oude vrouw doet haar stembiljet in de stembus juni 1990.

Herdenkingsplaats voor Jan Palach (op foto rechts boven), Wenceslasplein 1990. Jan Palach was een student die zichzelf in 1969 in brand stak als protest tegen het onderdrukken van de ‘Praagse Lente’ in 1968.

2 mensen staan bij het graf van Jan Palach 1990.

Grave Jan Palach 1990 Prague Czech Rep (C) Ronald Puma Netherlands 750

Een vrouw steekt een kaars aan bij het graf van Jan Palach 1990.

Grave Jan Palach 1990 Prague Czech Rep (C) Ronald Puma Netherlands 01

Het graf van Jan Palach in 1990.

Onder: postzegel uit 1990 met Václav Havel.

Vaclav Havel (C) Ronald Puma

(C) Copyright Ronald Puma

Meer foto’s uit Praag 1990 (kleur en zwart/wit): Praag / Prague

==============

Boeken van Václav Havel:

Brieven aan Olga, Overdenkingen uit de gevangenis (1990), Uitgeverij Fontijn

Angst voor de Vrijheid, Redevoeringen van een president (1991), Uitgeverij Van Gennep Amsterdam

2 gedachtes over “Václav Havel

  1. Oei ik verschiet! In 1989 maart toen ik in Praag was zat hij nog opgesloten in de gevangenis en ze wilden hem daar maar al te graag houden. Een paar maanden later moest diezelfde ambtenaar van de staatsveiligheid voor Havel gaan werken, hij was vrij en president! Wat een toestanden waren dat. Een groot man is dus heen gegaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s