Waalbrug Nijmegen 75 jaar (2011)

20.06.2011 | Nijmegen “Hulde aan den onvermoeiden strijder voor de Waaloverbrugging” staat op de bank die in 1936 vlakbij de Waalbrug in Nijmegen is geplaatst. Die onvermoeibare strijder is C.A.P. Ivens, Kees Ivens, de vader van de beroemde filmer Joris Ivens. Kees Ivens heeft zich als burger en ondernemer in Nijmegen vanaf begin vorige eeuw ingezet voor het aanleggen van een brug over de rivier de Waal. Het duurde 30 jaar voor de brug geopend werd op 16 juni 1936. Het bouwen van de brug duurde ruim 4 jaar.

De Waalbrug kent in de 75 jaar een rijke geschiedenis, waarbij de meest dramatische gebeurtenis het opblazen van de brug op 10 mei 1940 is, 4 jaar na de ingebruikname, om de opmars van het Duitse leger te stuiten. Na twee jaar was de brug weer hersteld.

(C) Copyright Ronald Puma (zie pagina Copyright info)

(Geen gratis gebruik met naamsvermelding. Geen CC).

Onderstaande foto’s komen uit mijn archief van 25 jaar waarin ik de Waalbrug vele malen fotografeerde.

Bovenstaande foto is gemaakt vanaf de Donjon, een replica van een oude toren, die in 2005 tijdelijk in het Valkhofpark heeft gestaan. In de verte is Arnhem te zien met de WTC toren en de kantoren van Arcadis die naast het Centraal Station in Arnhem staan. Deze foto is te koop als poster of in een lijst met passe-partout, zie pagina Verkoop.

Laag water 1991.

Vuurwerk tijdens de Vierdaagse 1993.

Van 1992 tot 1994 werd de brug gerenoveerd waarbij tevens een extra rijstrook voor bussen werd aangelegd.

PIC_0047.B.Waalbrug Nijmegen (C) ronaldpuma.nl

De weerspiegeling van de brug in een verkeersspiegel.

Wandelaars die meedoen aan de Vierdaagse wandeltocht van Nijmegen lopen bij een opkomende zon (05.48 uur) over de Waalbrug op de eerste dag richting Elst. Deze foto hangt bij de foto-expositie over de Waalbrug in de Stratemakerstoren aan de Waalkade (13 juni t/m 18 september 2011).

PIC_132 Waalbrug Vierdaagse (C) Ronald Puma

Vierdaagse 2014.

(C) Copyright Ronald Puma (zie pagina Copyright info)

Posters of  foto’s van de Waalbrug in een lijst (met passe-partout) zijn te koop, zie Verkoop/Store of neem contact op voor informatie via www.ronaldpuma.nl

Een kort filmpje van de Waalbrug is hier te zien: http://youtu.be/HwIJuNQpE0Q

Een foto-reportage over de bouw van stadsbrug ‘De Oversteek’ is hier te bekijken:

https://ronaldpuma.wordpress.com/2011/05/25/stadsbrug-de-oversteek-nijmegen/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s