Vandaag een toelichting bij deze fotoserie StreetLife. Op zich is mijn adagium dat een goede foto een verhaal moet vertellen, een verhaal ín zich heeft. Maar een tekst kan soms ook een aanvulling zijn. Een columnist beschrijft met tekst een situatie of een voorval, ik maak een foto. Vandaag foto’s met een korte tekst.
Een ideale dag fotograferen begint om 10.30 uur met koffie en een croissant op het stationsplein in een stad. ’s Ochtends is het nog fris en helder en ik begeef mij op weg en kijk om mij heen wat er gebeurt, wat er te zien is en laat alles op mij afkomen.
Foto onder: deze man zag ik in Utrecht in de verte aankomen, uiteraard door zijn opvallende hoed. Toen hij dichterbij was gekomen sprak ik hem aan. Hij komt uit Texas in de Verenigde Staten en zou de volgende dag weer terug naar huis gaan met het vliegtuig. Hij heeft een zachtmoedige oogopslag.
Foto onder: deze jongeman was donateurs aan het werven voor een milieuorganisatie. Hij viel mij op door zijn verzorgde uiterlijk met de in deze tijd populaire baard, oorversiering en geprononceerde bril.
Foto onder: 2 meisjes uit Spanje die in Nederland studeren, ze zien er mooi uit. Ze vroegen eerst of ik een foto van henzelf met hun eigen telefoon wilde maken met de Domtoren op de achtergrond, dat deed ik, daarna maakte ik mijn foto.
Foto onder: deze meneer zag ik lopen en vroeg mij de weg. Hij heeft een oogoperatie gehad. 20 jaar geleden had hij een klap gehad en nu pas bleek zijn oog beschadigd.
Foto onder: deze meneer zag ik een paar keer voorbij lopen op verschillende plaatsen in de stad. Bij zo’n foto kan men zich veel afvragen. Deze foto heeft voor mij iets existentieels.
Foto onder: deze man rijdt op een fiets met een stuur dat lijkt op dat van een chopper motor. We zien de uit de jaren ’60 en ’70 bekende Ban-de-Bom tekens. Hij ziet er mooi uit.
Foto onder: deze man rijdt op een elektrische steekwagen met een pallet, het ziet er wat wankel uit, maar het ging goed.
Foto onder: de twee honden zijn gelukkig aangelijnd anders hadden ze gevochten.
Foto onder: de onvermijdelijke telefoon die het straatbeeld zo is gaan domineren, ik maakte er een serie over:
Telefoon / Phones
Foto onder: een schaduw van mijzelf op een jas, een typische straatfoto, een bevroren moment.
Aan het einde van de middag ben ik vermoeid, het is tijd om een biertje te drinken en daarna de trein huiswaarts te nemen. Na een grondige selectie thuis zijn er ruim 20 foto’s overgebleven die de moeite waard zijn. Photoshop en digitale manipulatie gebruik ik niet. Ik voeg niets toe en laat niets weg. Alleen helderheid en contrast worden aangepast, foto’s die direct uit de digitale camera komen zijn meestal vlak. Soms wordt de compositie wat aangesneden. Zo rigide als men vroeger was ben ik niet (ook niet geweest), in de jaren 1950 gebruikten fotografen alleen het hele beeld dat ze gemaakt hadden om zo de ‘werkelijkheid’ te laten zien. Om dat aan te tonen lieten ze een zwarte rand (dus van de negatiefstrook) eromheen zitten.
I start in the morning and walk through a city.
Taken from real life, no photoshop used.
(C) 2014 Ronald Puma.
Volgende week StreetLife #115 (Utrecht deel 2) (zonder tekst).
De uitgebreide toelichting op StreetLife is hier te lezen: https://ronaldpuma.wordpress.com/over-about-streetlife/
Een fraaie serie met uitleg!
Dank je! leuk om te horen.