Berlijn / Berlin (1981)

Op 9 november 2014 wordt herdacht dat 25 jaar geleden de Berlijnse Muur viel (1989). De Berlijnse Muur werd in 1961 gebouwd en verdeelde het naoorlogse Berlijn/Duitsland als gevolg van de Koude Oorlog in de BRD (Bundesrepubliek Deutschland) en de DDR (Deutsche Democratische Republiek), West- en Oost-Berlijn/Duitsland.

Op de foto’s een impressie van Berlijn in 1981. In dat jaar ging ik er heen, mijn hobby was fotograferen, de foto’s maakte ik op kleurenfilm van Kodak met mijn eerste fototoestel, een Praktica (van Oost-Duitse makelij) en zijn gescand van 10 x 15 afdrukken.

Een anekdote is dat we (mijn reisgezel en ik) na een eendagsbezoek aan Oost-Berlijn (met een visum voor 1 dag) om 23.30 uur richting een grensovergang gingen om voor 24.00 uur terug in West-Berlijn te zijn (zoals verplicht), alleen waren we niet bij dezelfde grenspost als waar we ’s ochtends binnengekomen waren  en dat was ook verplicht, maar wisten we niet. We stonden dus om 23.45 uur voor een dichte grensovergang, razendsnel sprongen we in een taxi om weer bij de goede grensovergang te komen waar we een paar minuten voor 12 ’s nachts opgelucht West-Berlijn weer binnenstapten…..

De muziek die ik beluisterde bij het maken van dit Blogbericht was van de Duitse band Fehlfarben, de LP ‘Monachie und Alltag’ (1980). Uit het nummer Grauschleier: ‘Es liegt ein Grauschleier über der Stad den meine Mutter noch nicht weggewaschen hat’. De band had in 1982 een grote hit met het nummer ‘Ein Jahr (Es geht voran)’ en was geliefd in de toendertijd grote krakersscene.

English: photos made in Berlin in 1981. (Information in English on request).

(C) Copyright Ronald Puma (zie pagina Copyright info)

(C) Copyright Ronald Puma (zie pagina Copyright info)

Een fotoverslag van Berlijn/Berlin in 1992 met zwart wit foto’s is hier te bekijken: Duitsland / Germany

In 1990 ben ik twee maal naar Tsjechoslowakije (nu Tsjechië) geweest en maakte foto’s van de eerste vrije verkiezingen na het communisme. Tsjecho-Slowakije behoorde tot het Oostblok. In 1968 was er de ‘Praagse Lente’ die door Sovjet tanks werd onderdrukt. In 1989 was er de ‘Fluwelen Revolutie’ met schrijver/dichter/dissident Václav Havel als inspirerende voorman, hij werd later dat jaar president van De Tsjechische Republiek en zou dat ruim 10 jaar blijven. Foto’s uit 1990 zijn hier te zien: Vaclav Havel  

Lees een kort verhaal over Berlijn hier: Berlijn 1981

4 gedachtes over “Berlijn / Berlin (1981)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s